BISKUT KELAPA PANDAN
Bahan-bahan
225 gm tepung jagung
150 gm tepung jagung
1/2 sudu teh serbuk penaik
125 gm gula aising
155 gm mentega
75 gm kelapa kering
25 gm badam serbuk
1 biji telur
1 sudu teh asen vanilla
1 sudu besar pandan emulco
Bahan hiasan (secukupnya)
Kelapa kering
Pandan Emulco
Telur putih
Cara - caranya
1. Campurkan kelapa kering dan pandan emulco didalam bekas kemudian gaul rata.Ketepikan.
2. Pukul telur, gula dan asen vanilla hingga sebati.
3. Masukkan tepung jagung, gandum, kelapa kering, serbuk badam. Adunkan adunan hingga menjadi serbuk
roti.
4. Masukkan mentega sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.
5. Canai dan terap doh, sapukan putih telur dan tabur kelapa kering.
6. Bakar 180C selama 15 - 20 minit.
7. Sejukkan dan simpan didalam balang kedap udara.
No comments:
Post a Comment