Bahan A
2
ekor sotong kembang
1
Ikat kangkung
Secubit
garam
Bahan B
1
ketul Gula Melaka
3
biji Limau kasturi (ambil jusnya)
1
sudu teh tepung jagung – campurkan ½ gelas air
2
sudu besar pes cili
2
sudu besar sos tiram
1
sudu besar sos cili
1
sudu besar kicap masin
Garam
+ gula secukupnya
2
gelas air
Bahan C
1
biji timun – potong jejari
Sedikit
bijan – sangai
Caranya
(A) :-
Rebus
sotong bersama sedikit garam.
Celur
kangkung bersama sedikit garam
Caranya
(B) :-
1.
Masukan air kedalam periuk, didihkan sebentar. Kemudian
tambahkan pes cili. Biarkan sehingga cili masak.
2.
Campurkan sos tiram, sos cili dan kicap masin.
3.
Masukan tepung jagung dan jus limau kasturi. Kacau sebati
hingga kuah likat. Rasa gula dan garam.
4.
Aturkan timun, kangkung dan sotong kedalam pinggan, tuang
kuah dan tabur bijan.
5.
Siap.
*garam dan gula tambah sikit jer sebab kicap masin dan gula Melaka dah
masin dan manis. (kak za x letak pun...)
* Sos cili akak tambah bagi pedas sikit :p
No comments:
Post a Comment